• Prima   /  Mass-media   /  Noutăţi  /  În atenţia plătitorilor de contribuţii

    În atenţia plătitorilor de contribuţii

     02.09.2022    3534 Accesări    

    Casa Naţională de Asigurări Sociale atenţionează reprezentanţii entităţilor economice despre importanţa declarării corecte a  datelor personale ale angajaţilor  prin intermediul rapoartelor aferente asigurărilor sociale de stat.

    Urmare a prelucrării datelor din Dările de seamă IPC 21 şi Informaţiei IRM 19 pentru luna iulie 2022 au fost identificate aproximativ 253 de înscrieri, unde codul IDNP declarat de către angajator este incorect, iar codul CPAS este zero. Menţionăm că, conform procedurii prestabilite, în cazul persoanelor nou-angajate în cadrul entităţilor economice care nu deţin codul CPAS, angajatorul declară codul IDNP şi numele prenumele persoanei, în baza cărora CNAS atribuie codul CPAS.

    Reflectarea incorectă a codului IDNP pentru anumite persoane în dările de seamă, duce la imposibilitatea atribuirii de către CNAS a codului CPAS. Ca rezultat, datele nu se aranjează corect la contul persoanei asigurate. Totodată, la indicarea unui cod IDNP eronat există riscul ca datele să fie înregistrate la contul unei alte persoane.

    Astfel, nedistribuirea datelor declarate de angajatori pe conturile persoanelor asigurate creează ulterior impedimente la stabilirea prestaţiilor de asigurări sociale (pensii, indemnizaţii).

     
Arrow Prev

             

             

Arrow Next
reset WAY cursor WAY contrast WAY Marire Font WAY Alb negru WAY Linkuri WAY