-
vezi mai mult
-
Prima / vechi Functii vacante / Bilete de tratament sanatorial pentru veteranii muncii
Bilete de tratament sanatorial pentru veteranii muncii
În conformitate cu Regulamentul privind condiţiile, modul de asigurare, evidenţă şi distribuire a biletelor de tratament sanatorial acordate veteranilor aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 190/2010, Casa Naţională de Asigurări Sociale (CNAS) efectuează procedurile de achiziţii publice pentru achiziţionarea serviciilor de tratament sanatorial în conformitate cu prevederile Legii nr. 131/2015 privind achiziţiile publice.
În scopul executării prevederilor Legii bugetului asigurărilor sociale de stat anuale, care prevede că, organizarea recuperării sănătăţii prin tratament sanatorial a beneficiarilor de drepturi realizate prin sistemul public de asigurări sociale conform Legii nr. 190/2003 cu privire la veterani, se efectuează de către CNAS, care anual încheie contracte privind achiziţionarea biletelor de tratament balneosanatorial cu instituţiile prestatoare de servicii.
După încheierea contractelor, CNAS repartizează biletele de tratament sanatoriale Caselor Teritoriale de Asigurări Sociale (CTAS). CTAS eliberează, în mod gratuit, bilete de tratament sanatorial veteranilor muncii - o dată la trei ani.
Persoanele care au pneumofibroze drept consecinţă a COVID-19, în primele 9 luni după boală, conform trimiterii-extras (Formular nr.027/e) din Fişa medicală a bolnavului de staţionar (Formular nr.003/e-2012) sau Fişa medicală a bolnavului de ambulator (Formular nr.025/e), beneficiază peste rând de bilet de tratament balneosanatorial, indiferent dacă anterior au beneficiat de bilet în modul stabilit.
Pentru a beneficia de bilet, veteranii muncii depun o cerere pentru a fi luate în evidenţă la CTAS, de la locul de domiciliu, sau în mod electronic prin intermediul portalului guvernamental al serviciilor publice (www.servicii.gov.md), ori prin site-ul web oficial al CNAS (www.cnas.gov.md), doar la îndeplinirea condiţiilor de eligibilitate pentru acest drept, şi nu anticipat.
Pentru a beneficia de bilet, cetăţenii Republicii Moldova, domiciliaţi în localităţile din stânga Nistrului, depun o cerere în mod electronic prin intermediul portalului guvernamental al serviciilor publice (www.servicii.gov.md) sau al site-ului web oficial al CNAS (www.cnas.gov.md), ori la CTAS pentru a fi luaţi în evidenţă, după cum urmează:
a) la CTAS Rezina – persoanele din raioanele Rîbniţa şi Camenca,
b) la secţia Dubăsari din cadrul CTAS Criuleni – cetăţenii din raioanele Dubăsari şi Grigoriopol,
c) la CTAS Anenii Noi – persoanele din municipiile Tiraspol şi Bender,
d) la CTAS Căuşeni – persoanele din raionul Slobozia.
La cererea depusă la CTAS se anexează următoarele acte:
a) copia legitimaţiei de veteran, după caz;
b) originalul adeverinţei pentru primirea biletului de tratament (Formularul nr.070/e, după caz, Formularul nr.027/e, Formularul nr.003/e-2012 sau Formularul nr.025/e);
c) originalul certificatului prin care se confirmă că solicitantul nu a beneficiat de bilet de tratament în ultimii trei ani – în cazul persoanelor domiciliaţi în localităţile din stânga Nistrului.
Datele din buletinul de identitate, care confirmă cetăţenia Republicii Moldova, se obţin prin schimbul de date cu resursele informaţionale ale Agenţiei Servicii Publice, realizat prin intermediul platformei de interoperabilitate (MConnect).
Datele care confirmă că solicitantul a beneficiat/nu a beneficiat de bilet de tratament în ultimii trei ani se obţin prin schimbul de date cu resursele informaţionale ale Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale, realizat prin intermediul platformei de interoperabilitate (MConnect).
Datele din extrasul din contul personal de asigurări sociale, care atestă că solicitantul nu este persoană angajată, se obţin din sistemul informaţional al CNAS.
Suplimentar, în cazul în care datele din actele respective nu sunt puse la dispoziţie şi nu pot fi consumate prin intermediul platformei de interoperabilitate (MConnect), la cerere se anexează, după caz, copia legitimaţiei de veteran şi a documentului care confirmă existenţa ordinelor şi a medaliilor, actul ce atestă vechimea în muncă de 35 de ani pentru femei şi 40 de ani pentru bărbaţi.
Dacă în urma depunerii cererii în mod electronic se constată lipsa datelor necesare pentru acordarea biletului, persoana responsabilă din CTAS informează solicitantul în scris, cu indicarea actelor lipsă. Solicitantul are dreptul să prezinte personal, în termen de 10 zile calendaristice de la data informării, actele care lipsesc, în caz contrar, CTAS respinge cererea privind acordarea biletului. În acest caz, în termen de 10 zile calendaristice de la data respingerii cererii, solicitantului i se comunică, în scris, motivul respingerii.
În cazul în care cererea electronică pentru acordarea biletului este acceptată, aceasta se prelucrează automat în sistemul informaţional al CNAS.
La depunerea în mod electronic a cererii pentru acordarea biletului se consideră că solicitantul şi-a manifestat acordul cu privire la prelucrarea datelor sale cu caracter personal.