print
Asigură-ţi viitorul azi!
30.11.2016

Prin participarea la sistemul public de asigurări sociale de stat, putem să oferim azi bucurie şi protecţie celor ce au nevoie, precum şi să ne asigurăm viitorul propriu. 

Sistemul de asigurări sociale îţi oferă protecţie în cazul pierderii veniturilor în rezultatul situaţiilor de risc cum ar fi: bătrâneţe, boală, maternitate, pierderea parţială, temporară sau totală a capacităţii de muncă, accidente de muncă şi boli profesionale, şomaj. Scopul asigurărilor sociale constă în garantarea unui nivel de trai decent persoanelor, prin acordarea prestaţiilor de asigurări sociale corespunzătoare şi suficiente în cazul survenirii unui risc social.

Necesitatea asigurării sociale este condiţionată de expunerea tuturor persoanelor la anumite riscuri şi circumstanţe, în rezultat fiind în imposibilitate de a se asigura material de sinestătător.

Astfel, achitând în prezent contribuţii de asigurări sociale vei beneficia în viitor de un venit garantat în caz de pierdere a acestuia, sub formă de: pensii, indemnizaţii, ajutoare, prestaţii pentru prevenirea îmbolnăvirilor şi recuperarea capacităţii de muncă şi de alte prestaţii, prevăzute de legislaţie. De menţionat, că mărimea prestaţiei acordate este condiţionată de durata stagiului de cotizare (muncă), mărimea salariului, precum şi de alţi factori care sunt stipulaţi în cadrul juridic respectiv.

Ai grijă acum să achiţi contribuţii de asigurări sociale, dând dovadă de responsabilitate socială faţă de cei ce au nevoie de protecţie azi, pentru ca ziua de mâine să arate bine şi pentru tine.

Dacă nu te asiguri împotriva riscurilor de pierdere a veniturilor, nu vei putea beneficia de protecţia socială corespunzătoare, fiind în imposibilitatea de aţi asigura un trai decent, inclusiv familiei. Astfel, dat fiind faptul că prestaţiile sociale se cuvin pe temeiul contribuţiilor de asigurări sociale plătite, în caz de neachitare a contribuţiilor vei beneficia doar de o alocaţie socială de stat.

Spre exemplu, în anul 2023 (la situaţia din 1 ianuarie) pensia medie pentru limită de vârstă (persoanelor care au activat în câmpul muncii şi au achitat contribuţii de asigurări sociale) constituie 4583,63 lei, iar alocaţia socială persoanelor vârstnice (persoanele care nu au întrunit condiţiile legale pentru a beneficia de pensie) constituie 1138,08 lei.

„Ziua prezentă este şansa de a face ca ziua de mâine
să fie aşa cum doreşti. Este şansa de a influenţa şi a schimba
în bine rezultatele pe care cu siguranţă le vei primi mâine".

Herbert Harris

 

Copyright © 2024 CNAS, Republica Moldova