print
Laura Grecu, Preşedinte CNAS, a participat la Forumul de Inovaţii în Guvernare
29.11.2016 6663 Accesări  

Laura Grecu, Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări Sociale a participat la cea de-a treia ediţie a Forumului de Inovaţii în Guvernare dedicată reformei administraţiei publice centrale. Evenimentul a avut loc azi la Chişinău şi a fost organizat de Laboratorul de Inovaţii Sociale din Moldova (Milab), o iniţiativă comună a Programului Naţiunilor Unite în Republica Moldova şi a Centrului de Guvernare Electronică, în parteneriat cu Cancelaria de Stat şi Entitatea Naţiunilor Unite pentru Egalitate de Gen şi Abilitarea Femeilor.

Ediţia din acest an s-a concentrat pe patru blocuri tematice: reingineria serviciilor publice, puterea datelor, inteligenţa colectivă pentru inovaţii în sectorul public, finanţarea neconvenţională a inovaţiilor în sectorul public. Totodată, discuţiile s-au conturat în jurul parteneriatelor cu sectorul privat şi cu alţi actori, care ar putea contribui la reinventarea modelelor de finanţare şi dezvoltare a sectorului public.

Casa Naţională de Asigurări Sociale acordă circa 40 de tipuri de prestaţii cetăţenilor, iar Sistemul Informaţional "Protecţia Socială" permite deservirea concomitentă  a 1400 de utilizatori, la evidenţa instituţiei pe care o reprezint sunt circa 1,2 mln beneficiari de prestaţii, a menţiont în cadrul Forumului Laura Grecu, Preşedinte CNAS. Reducerea perioadei totale de acordare a unui serviciu pentru noi este foarte importantă - este comod pentru cetăţeni şi se reduce sarcina administrativă în cadrul procesului. În cadrul reingineriei serviciului "Indemnizaţii adresate familiilor cu copii" Casa Naţională a optat pentru o soluţie tehnică, care să prevadă elaborarea unei cereri on-line pentru solicitarea acestei indemnizaţii, care poate fi depusă de la domiciliul clientului, dar şi excluderea prezentării de către solicitant a documentelor pe suport de hârtie. Din 18 noiembrie, curent, la CNAS au fost depuse 108 astfel de cereri. Voi concretiza că în anul precedent persoanele asigurate au depus circa 32,4 de mii de cereri pentru solicitarea indemnizaţiilor pentru copii,  iar cele neasigurate - 26,3 de mii de cereri. Ne dorim în continuare digitalizarea serviciului "Indemnizaţie de paternitate", dar şi a pensiei de dizabilitate. Guvernarea eficientă este una dintre atribuţiile CNAS, a subliniat la sfârşitul discursului Laura Grecu.

În 2016 Guvernul Republicii Moldova şi-a asumat angajamentul să continue eficientizarea administraţiei publice pentru  a oferi cetăţenilor servicii la cel mai înalt nivel, în conformitate cu practicile democraţiilor europene. Acest angajament este reflectat în Strategia de reformă a administraţiei publice pentru anii 2016-2020, precum şi în Planul de acţiuni privind reforma de modernizare a serviciilor publice pentru anii 2017-2021.

                      Direcţia comunicare şi mass-media

 

Copyright © 2024 CNAS, Republica Moldova